Hrabre, odgovorne i uspješne

policija naslovna

Službenice Policije Brčko distrikta BiH, između ostalog, su i Maja Alić koja trenutno radi na evidenciji prekršajnih naloga, Gordana Dragić vođa patrole saobraćajne policije, te Stanislava Gudeljević službenica u sektoru saobraćajne policije ujedno i prva žena policajac u Brčko distritku.

P1120224

 

Svaka od njih kaže da svoj posao radi iz ljubavi i da je ljubav prema uniformi i uopšte svim izazovima koje ovaj posao donosi, bila presudna da za svoje zanimanje u životu izaberu baš to.

P1120225

Nasmijane, uredno i primjereno našminkane, sa urednim noktima, koji kažu zbog opisa posla, nisu pretjerano dugi, one prosto odišu pozitivnom energijom, koju šire i među kolegama, koji ih poštuju i uvažavaju, te se ni u jednom momentu ne osjeti prednost njih, kao muškaraca nad njima.

P1120227

Iako ovo nije 2000. godina, kada su na prvu ženu u uniformi u Brčkom tj. Stanislavu Gudeljević, gledali pomalo čudno, među građanima i dalje ima malo predrasuda prema ženama policajcima, a da bi ih što bolje upoznali i shvatili da su one samo zapravo žene, koje svoj posao rade, kao što sve druge rade svoj, odlučii smo ih predstaviti.

 

 

Gordana Dragić

P1120229

Od malih nogu sam maštala o tome i tako sam sretna što mi se taj moj san ostvario, završila sam Policijsku Akademiju 2000.godine , a 2001. počela raditi, kaže ona.  Moj posao je jako zanimljiv, ispočetka sam ljudima djelovala neobično, ali sada je sasvim normalno i svi su se već navikli na mene.

Kada obavljate  kontrolu vozača, da li bude neprijatnih situacija, kada vide vas kao ženu policajca ?

Pa, to bude i sa kolegama, to su neke normalne pojave, ništa posebno.

Za 13 godina rada kada su bili najteži momenti, postoje li situacije kada ste rekle, zašto sam izabrala baš ovo zanimanje, zašto  nisam farmaceut?

Nisam nikad razmišljala o tome, svaki dan je drugačiji i donosi nešto novo. Uvijek si u kontaktu sa građanima i uvijek upoznaješ nekog novog, to je i ljepša strana posla, rad policije u zajednici.

Kako je biti žena policajac kući i jeste li vi ta koja mora da se sluša i vodi glavnu riječ ?

Ravnomjerno, kroz smjeh kaže Gordana, normalno kao i svaka druga žena .

Šta bi poručila djevojkama koje žele biti kao vi ?

Ovaj posao se mora voljeti da bi ga mogao raditi. Bez ljubavi prema poslu, ne možeš biti dobra službenica policije.

Maja Alić

P1120219 - Copy

Nakon završavanja Policijske Akademije u Banja Luci počela sam sa radom 2006. godine. Pripravnički staž sam odradila u Bijeljni, a nakon polaganja stručnog ispita dobila sam zaduženje u Trebinju, gdje sam radila 11 mjeseci, nakon čega sam primljena u Policiju Brčko distirkta.

Šta je za Maju najljepši dio posla ?

Puno različitih događaja, raznovrsnost, svaki dan nešto novo, nije monotono, dosadno. Svako jutro kad ustanem i kad obučem uniformu, ja sam ponosna na sebe, i drago mi je što je oblačim i drago mi je što dolazim na posao i radim ovu vrstu posla, dakle ovaj posao nije samo zbog egzistencije, nego prvenstveno ljubavi.

Poruka djevojkama koje žele biti kao one ?

Ako smatraju da bi mogle biti žena policajac i ako ih to zaista privlači, neka se upišu na to i školuju. Najbitnije da se što više obrazuju i napreduju u svojoj karijeri, a moraju biti spremne da svoje slobodno vrijeme ustupe poslu, i da  često moraju pored svih svojih obaveza da se odazovu na poziv, jer mi smo na neki način  24 sata u pripravnosti, spremne za vanredne situacije. Naravno da ima mnogo i pozitivnih stvari koje smo već spomenule. Prije svega ovo je posao u kojem ti se uvijek rad, upornost i dodatno školovanje nagrađuje i imaš priliku da napreduješ.

Stanislava Gudeljević

P1120221

To je bilo vrijeme tranzicije poslije rata i onda se ja pojavim ja kao žena u uniformi sa kolegama u patroli, bilo je znimljivo, simpatično. Bilo je čudnih situacija, ali na kraju sve to ispadne smiješno. Bilo je čudno ljudima žena ispred njih, žena u uniformi, kroz smjeh kaže Stanislava.

A kada su u pitanu današnje situacije i reakcije građanstva na nas, kao žene policajce, ta reakcija je ista i prema nama i prema kolegama. Znači, sve zavisi kakva je ta osoba kao ličnost, da li mu smeta što ga je policija zaustavila i njihove reakcije prema muškim kolegama su iste kao i prema nama. Nema razlike, sve je do kulture građana.

Šta je za Stanislavu najdraži dio posla ?

Imam bogato radno iskustvo i ne znam šta bi izdvajala. Radila sam dugo sa kolegama u Krimi policiji, radim dugo u i sektoru saobraćajne policije. Mi smo jednostavno kao jedna porodica i lijepo nam je . Družimo se ne samo na poslu, nego imamo i svoja privatna druženja. Zajedno smo osam i po sati i ovo je moja druga porodica. Svi se međusobno dobro poznajemo i uvažavamo, zaista nam je lijepo na poslu.

P1120222

Službenice Policije Brčko distirkta ne nose suknje , tj. ne zadužuju suknje kao dio uniforme. Zašto ?

Nemamo, na sreću ( kroz smjeh kažu sve tri ) . To je pravilnikom predviđeno i to se čeka, to je za svečane prilike. Mada nama je lakše raditi u uniformi u hlačama, posebno kada radimo na terenu. Jer radiš npr. izalziš na uviđaj nesreća na Malezijskom putu, auto sletilo u kanal, ti moraš prići  unesrećenom, jer nećeš sa ulice gledati ima li koga ili nema u autu, nego moraš sići u kanal, što praktično znači da je mnogo lakše u  hlačama. Jeste lijepo kad vidiš ženu u suknji u bilo kojoj uniformi, npr. i u bankama, ali ipak za opis našeg posla veoma je lakše u hlačama.

Imajući u vidu da su žene sentimentalne i osjećajne za nijansu više nego muškarci, prilikom pisanja kazni da li dođe do situacije da se sažalite na vozača ili prekršioca zakona i kažete, “neću pisati kaznu, ovaj put samo opomena” ?

Nije tačno.  Nemamo mi ni prilika da nekog upozoravamo, mi moramo raditi i zavoditi red, po standardima koji su propisani zakonom, i ako ti je možda žao “pregrmiš” to, i to je to.  Emocije i posao se razdvajaju, to je profesionalizam.

Da bi žena bila dobar policajac šta je potrebno. Koje osobine su neophodne ?

Rad, red i discipllina. Poštovanje prema starijim kolegama, učenje od njih, niko ne može doći bez obzira na školu i naobrazbu naučen, ne može znati kao kolege sa dugogodišnjim radnim iskustvom u ovom poslu, i to treba poštovati. I svaki dan moraš biti spreman da naučiš nešto novo,  jer svaka nezgoda je različita i svako krivično djelo je različito, mada slika sa strane djeluje da je to isto, ali nije. Sve ima svoju specifičnost i neophodno je da imate saradnju sa ostalima, tj. sarađivati sa kolegama i sticati radno iskustvo.

Posao je rizičan, kako reagujete u ekstremnim situacijama ?

Svaki posao je na svoj način i specifičan, i rizičan i odgovoran, i ti gdje god dođeš moraš da ga voliš. Sa oružjem vladamo na zadovoljavajućem nivou.(Zlu ne trebalo , dodaje Gordana.)Trudimo se da budemo u prosjeku, i fizičkim granicama i u gađanju u zadovoljavajućim standardima.  I u svemu smo u rangu s kolegama.

Ovim hrabrim, uspješnim Brčankama, koje mogu biti primjer uspješne žene, mnogim našim mlađim sugrađankama, želimo mnogo sreće i uspjeha, kao i napredvovanja u karijeri u daljem radu i budućnosti.