Razlozi za bol u bradavicama?

sagging-breasts

Bol u bradavicama? Mnogim ženama ovo zvuči jako poznato, ali da li treba da vas zabrine ova pojava? Bol u bradavicama može da varira od totalno bezopasne pojave do simptoma ozbiljne bolesti. Donosimo vam slučajeve koji su najčešće uzrok bola u bradavicama.

Bol uzrokovana hormonima

Pubertet
Za vrijeme puberteta djevojke su podložne drastičnim promjenama u grudima. Žlijezde počinju da rastu skupa sa masnim tkivom pod dejstvom hormona, gdje pri tome dolazi do oticanja bradavica i osjećaja neprijatne boli. Ovo je normalno i bol u bradavicama za vrijeme puberteta vas ne treba zabrinjavati.

Ovulacija
U periodu ovulacije hormoni se pripremaju za moguću trudnoću, a u ovoj pripremi su uključene i grudi, zato u periodu ovulacije veliki broj žena osjeća natečenost i bol u bradavicama. Ovo je normlano i ne treba da vas zabrinjava ako se javlja samo u periodu ovulacije.

Trudnoća
Za vrijeme trudnoće količina estrogena i progesterona raste i priprema tijelo za trudnoću, a grudi za laktaciju, zato ćete osjećati natečenost i jaku osjetljivost grudi, kao i bolove u bradavicama. U ovom stanju to je normalna pojava, i to ne treba uopšte da vas zabrinjava.

Predmenstrualni sindrom (PMS) i menopauza
I u ova dva slučaja bradavice mogu biti jako osjetljive i bolne, kao što smo već naveli hormoni i u ovom slučaju su krivi za bolove u bradavicama. Gdje je zbog toga, ta bol sasvim normalna.

Drugi razlozi za bol:
- loš grudnjak;
- dojenje;
- kontracepsijske pilule;
- stres.

Ozbiljni razlozi za bol u bradavicama
Ukoliko niste ni u jednom od gore navedenih stanja, a ipak osjećate bol u bradavicama onda svakako morate otići doktoru. Ukoliko je bol u bradavicama intezivna, javlja se često i nije povezan sa bilo kakvim normalnim stanjem, onda razlog može biti neka bolest, infekcija ili upala. Ipak, najlošiji razlog za bol u bradavicama je svakako povezan sa pojavom tumora. Zato se bilo kakva hornična bol u bradavicama mora prijaviti doktoru.